Weetjes en tips

Weetje 1 - bewaren in een plastic zak

Brood bewaar je het beste in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Zo blijft brood het langst zacht en mals. De broodzak waarin het brood bij de bakker is verpakt, is een speciale paraffi nebroodzak. Hierin kan brood blijven ademen en wordt beschermd tegen uitdroging. Wie van brood met een krokante korst houdt, bewaart dit brood bij voorkeur in een papieren zak. Het is belangrijk dat de broodtrommel schoon en fris is en dus geen kruimels of condens bevat.

Weetje 2 - niet in de koelkast

Het is niet verstandig om brood in de koelkast te bewaren. Daar droogt het namelijk snel uit, doordat zetmeel in brood het aanwezige water loslaat tussen de -5°C en 5°C.

Weetje 3 - smaak

Een groot brood van de ambachtelijke bakker is, mits goed verpakt, Een brood dat ouder wordt, droogt uit van binnen en krijgt een taaie korst aan de buitenkant. Dat komt omdat het vocht vanuit de kruim (het binnenste deel) naar de korst trekt. ongeveer een week houdbaar. De kwaliteit van het brood gaat in die dagen wel achteruit. Na ongeveer drie dagen wordt brood droger en neemt de smaak af. Aan de voedingswaarde verandert overigens niets. Hoe vochtiger een brood is, hoe langer het houdbaar is. Roggebrood blijft dus langer vers dan bijvoorbeeld stokbrood.

Weetje 4 - Invriezen om te bewaren

Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het beste invriezen. In de vriezer kan brood ongeveer twee weken worden bewaard. Hoe verser je brood invriest, hoe verser het ook weer smaakt na ontdooien. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer, gaat het steeds verder uitdrogen.

Weetje 5 - ontdooien

Brood kun je het beste op kamertemperatuur ontdooien. Heb je haast, dan kun je hiervoor ook de magnetron gebruiken. Laat het brood dan wel in een plastic zak zitten, om uitdroging te voorkomen. Kies bovendien voor het laagste vermogen en voel na een halve minuut of het brood al is ontdooid. Ontdooien in de oven is geen goede optie. In de oven verspreidt de warmte zich van buiten naar binnen, waardoor de binnenkant langer bevroren blijft. Ook een broodrooster is niet echt een goed idee, omdat deze het brood juist uitdroogt.

Weetje 6 - oppiepen Desembrood

Desembrood onderscheidt zich door een grovere structuur, een stevige ‘bite’ en een krokante korst. Desembrood is het allerlekkerst direct na aankoop. Dan is de korst het meest krokant en het brood dus het meest smaakvol. Heb je het langer dan twaalf uur bewaard en is het nog ongesneden? Dan kun je het brood even ‘oppiepen’ in een voorverwarmde oven van 200°C. Na circa tien minuten is de krokante korst weer terug en smaakt het brood bijna net zoals na aankoop.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze verse nieuwtjes en lekkere acties!