Specialiteiten in ons assortiment

We hebben een breed assortiment en blijven dat uitbreiden met nieuwe, ambachtelijke producten.

Daniëls Koekbakkerij
Daniëls koekbakkerij is ontstaan, doordat de bakkers van De Broodspecialist steeds meer koek zijn gaan bakken. En het makkelijker was om al deze producten onder een ander naam te brengen.
Daniëls koekbakkerij is verantwoordelijk voor de volgende originele streekproducten:

 

Daniëls Bossche Lulkoek

De vorm van deze lulkoek is geïnspireerd op enkele laatmiddeleeuwse metalen speldjes die in ’s-Hertogenbosch zijn opgegraven.
De speldjes waren ongeveer 4 cm lang en gemaakt van een legering van tin en lood. Als het nieuw was glom dat als zilver. Ze waren er ook in een vorm van een vulva. Blijkbaar was het in die tijd niet vreemd om een speld in de vorm van een fallus met vleugeltjes, pootje en een kroontje op te spelden.
Wat dat betekende en wie er mee rond liepen weten we niet. Deze speldjes zijn een van de raadsels over de middeleeuwen.
WAT WE WEL WETEN IS DAT DE DRAGERS VOOR LUL LIEPEN…

Deze koekjes zijn ontwikkeld door Daniëls koekbakkerij in samenwerking met www.erfgoedshertogenbosch.nl naar idee van Rob van de Laar.

Kom naar onze winkel of bestel De Bossche Lulkoek in onze webwinkel

bossche koek
Daniëls Bossche Koek
Door de eeuwen heen had elke stad zo zijn eigen koeken. Ook ’s-Hertogenbosch met haar Bossche Koeken. Geïnspireerd door de inwoners van zijn stad heeft Broodspecialist bakker Daniël van Schijndel zijn Bossche Koek gemaakt. Door zijn pittige bite en zoete smaak, een koek met karakter!
Kom naar onze winkel of bestel ze in onze webshop.

 

 

Bossche Koekwaus
Het moet rond 1883 zijn geweest dat een goed gemutste Bossche koekenbakker bij toeval de eerste ovenverse Koekwaus produceerde. Zoals bij veel uitvindingen was ook toen sprake van toeval. Omdat hij wat te gul was met kruiden en specerijen, kreeg het tweede deegmengsel van die dag een andere samenstelling. Uit zuinigheid wilde hij niets weggooien en bakte hij er toch koekjes van. Met zijn duim prikte hij er eerst een gat in om ze zo van de ‘goede’ te onderscheiden. Toen ze klaar waren, at hij ook van de misbaksels. En wat bleek? Nog nooit had hij zoiets heerlijks geproefd.
Hij haalde zijn vrouw erbij en haar conclusie was: ‘Dè ge zon lèkker kuukske nie eerder bedocht het, Koekwaus dè ge d’r bent!’
Tegenwoordig bakt De Broodspecialist ze en zijn ze nog steeds even lekker!
Kom naar onze winkel of bestel ze in onze webshop.