Sinds 1882 ambachtelijk gebakken brood

De Broodspecialist is gevestigd aan de Hinthamerstraat 89. ‘Het Rood Hekken’ stamt uit 1637 en deed vroeger dienst als koetshuis voor de Sint Jan tot het in 1883 werd omgebouwd tot bakkerij. In 1978 is het pand gerestaureerd en werd het een monument.

Wie het pand bezoekt, komt ogen te kort. In het oog springen de tegels die in 1903 gebakken zijn door plateelbakkerij ‘de Distel’ uit Amsterdam. De tegeltableaus vertellen het verhaal over koren en het bakken van brood. Van het zaaien van graan, de groei van de korenaren, het oogsten, het opslaan van het meel tot het maken van het deeg.

Hoewel er meer tegeltableaus in ’s-Hertogenbosch zijn, is dit exemplaar bijzonder. Deze is inpandig en tot op de dag van vandaag zit er een bakkerij in het pand gevestigd. Afbeelding en functie komen al meer dan honderd jaar overeen.

Dat het een bijzonder pand is, bleek in 2007 toen het werd uitgeroepen tot het mooiste monumentale pand van Brabant. Uit het juryrapport:

 

Daniël en Deborah van Schijndel leveren het bewijs dat ook in een oud pand, ook al voldoet dit misschien niet aan alle eisen van doelmatigheid, op een uitstekende wijze een winkel kan worden geëxploiteerd. Het oude pand en zijn huidige functie passen precies bij elkaar en zij willen het graag zo houden. De gastvrijheid die de bakker daarbij toont aan bezoekers en de mogelijkheid om door de bakkerij te worden rondgeleid laten Brabant van zijn beste kant zien.