Ons verhaal

Na een klasuitje van de kleuterschool aan een bakkerij, wist Daniël van Schijndel het zeker: hij wilde bakker worden! Zijn ouders vonden het prima. Hij was immers nog maar een klein ‘jungske’ en er kon nog van alles gebeuren. Maar Daniël was onverzettelijk, en na het afronden van zijn middelbare school was zijn droom onveranderd. Daniel verhuisde daarom naar Wageningen om op de enige bakkersopleiding van Nederland het bakkersvak te leren. Daar kwam hij er al snel achter dat je op school geen bakker wordt, daarvoor moet je in een bakkerij werken.

Eigenaren Daniel en Deborah van De Broodspecialist

Hij ging daarom alle bakkerijen in ‘s-Hertogenbosch langs, om uiteindelijk gehoor te vinden bij bakkerij Bert van Haren. Een bekende bakker in ‘s-Hertogenbosch door zijn bakkerij in het centrum van de stad. Van hem, en zijn vrouw Tonnie, heeft Daniel het échte bakkersvak geleerd. In het begin als zaterdag- en vakantiehulp, later als zelfstandig bakker.

Toen Daniel in 2005 de kans kreeg om de bakkerij van Bert en Tonnie over te nemen, hoefde hij niet lang na te denken. Sindsdien zijn Daniel en zijn vrouw Deborah de trotse eigenaren van ‘hun bakkerij’ De Broodspecialist. Bekend om het bijzondere pandje waarin het gevestigd is, maar vooral om de vele heerlijke broden en koekjes die er dagelijks, met veel liefde, worden gebakken.

Het Rood Hekken

De Broodspecialist is gevestigd in een bijzonder pand.  Met een bouwgeschiedenis die terug gaat tot circa 1290-1300 (muurrestanten in het achterste deel van het huis) is dit beschermde rijksmonument een van de oudste panden in de Bossche binnenstad. Na de stadsbrand van 1419 werd het pand herbouwd tot een representatieve stadswoning met beschilderde houten verdiepingsbalklagenen. Vervolgens werd het pand geleidelijk uitgebreid tot het in 1637 de huidige omvang had. 

De gepleisterde voorgevel heeft in de 19e eeuw het huidige uiterlijk gekregen. Sinds 1883 wordt hier volgens oude recepten en tradities brood gebakken in de achter de winkel gelegen bakkerij.

Het interieur van de winkel is bijzonder fraai met een neogotische houten binnenpui en polychrome tegeltableaus, afkomstig uit het Amsterdamse atelier De Distel. Daarop staat de weg van het graan afgebeeld: zaaien, oogsten, malen, brood bakken. De Jugendstil is er al aan af te lezen.

In 2007 kreeg dit pand de Brabantse Monumentenprijs, een onderscheiding voor de mooiste monumentale winkel van Brabant.

Bron tekst: Bossche Encyclopedie

Foto: Bakkerij van Haren 1972 via Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze verse nieuwtjes en lekkere acties!